LokalInc

Search
Close this search box.

Alles wat je moet weten als je een eigen stichting wilt opzetten

Share Article

Wanneer je een eigen stichting op wilt zetten zijn er een hoop dingen waar je aan moet denken. We snappen dat het ingewikkeld is, maar met jouw eigen stichting kun je de wereld echt iets moois brengen. Je kunt beroep doen op een accountant voor stichtingen. Geen paniek! Wij helpen je in dit artikel op weg met het opzetten van je eigen stichting.

Wat is een stichting

Een stichting is een organisatie, in de meeste gevallen zonder personeel, die niet bestaat om winst te maken, maar om een steentje bij te dragen aan de samenleving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een goed doel of een culturele instelling. Het opzetten van een eigen stichting kan ontzettend veel voldoening geven.

De stichting opzetten

Voor het opzetten van een stichting heb je geen startkapitaal nodig, maar je moet wel in staat zijn de notaris te betalen die voor jou de notariële akte opstelt met daarin de statuten van de stichting. Een notaris kost tussen de 400 en 1000 euro. Vervolgens moet je jouw stichting laten inschrijven bij de KvK. Dat kost ongeveer 80 euro.

Geldzaken

Wanneer je een stichting hebt, zul je in de meeste gevallen geen belasting moeten afdragen. Wel ben je bij wet verplicht om je administratie bij te houden. Doe jezelf een plezier en besteed dat uit aan een accountant, bijvoorbeeld van stolwijkacc.nl. Sommige stichtingen hebben naast hun standaard activiteiten ook commerciële activiteiten, in dat geval moet de zogenoemde vennootschapsbelasting over de winst betaald worden. Sommige stichtingen hebben recht op een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) of op een SBBI-status(Sociaal Belang Behartigende Instelling). Hiermee heb je recht op bepaalde belastingvoordelen. Een dergelijke status kun je aanvragen bij de belastingdienst. Als zij vinden dat jouw stichting van dergelijk belang is, kun je die status krijgen.

You might also like

Tips en Tricks

De voordelen van raamfolie op je ramen

Raamfolie Raamfolie, je hebt het vast wel eens ergens gezien. Je ziet het bij mensen thuis op de ramen, bij kantoorpanden, in wachtruimtes, praktijken en

#Mindey

@mindey