Haal het maximale uit je btw- en inkomstenbelasting
Als ZZP’er kan moet je (mits je vrijstelling hebt aangevraagd) elk kwartaal omzet/ of btw aangifte doen en iedereen moet jaarlijks zijn inkomstenbelasting doen. Wanneer je volledig in loondienst bent is dat vrij simpel, het meeste wordt al voor je ingevuld. Heb jij een eigen bedrijfje? Dan moet je dit zelf regelen, je kan alles zelf bijhouden of het laten doen door een boekhouder. Als jij die taak zelf op je neemt dan hebben wij hier wat tips voor je!
Administratie
Houd alles goed bij! Je bent verplicht om je inkomsten en uitgaven bij te houden maar wij raden aan om het daar niet bij te laten. Zorg dat je naast je inkomsten en uitgaven ook minimaal je uren en gereden kilometers bijhoudt. Gereden voor het werk natuurlijk. Maar niet alleen met de auto, ook met de fiets! Heb je personeel, verzekeringen of andere contracten? Sla deze ook ergens op waar je ze makkelijk terug kan vinden. Houd je administratie niet op papier bij… veel te rommelig! Zorg minimaal voor een overzichtelijke excel sheet. Maar er zijn voortaan veel meer opties. Online staan hele templates om je administratie in bij te houden, er zijn zelf gratis te gebruiken boekhoud apps. Heb je een wat groter bedrijf met meer administratie dan kunnen er kosten aan verbonden worden.
Belastingvoordelen
Wat zijn nou voordelen aan jouw eigen onderneming? Hierboven heb je net gelezen dat je je gereden kilometers bij moet houden, ook die op de fiets. Bij je inkomstenbelasting kan je al deze kilometers aangeven. Je krijgt dan 21 cent terug per kilometer die jij hebt gemaakt voor jouw bedrijf, top toch! Veel kleine bedrijfjes zullen zijn voortgekomen uit hobby. Denk er dus aan dat je veel kosten voor je hobby zakelijk kan maken, dan mag jij de btw van die kosten elk kwartaal terug vragen. 21% korting dus! Draai hier niet in door, je moet wel kunnen verantwoorden dat de kosten echt voor je bedrijf zijn. Ben jij personal trainer, dan mag je niet zomaar de kosten van je Nike trainingspak opgeven. In dat geval zitten er eisen aan dat er groot jouw logo op staat. Als je precies wil weten wat wel of niet telt als zakelijke kosten dan zul je dit even op moeten zoeken. Kom je er alleen niet uit dan kan je altijd nog de hulp van een btw specialist vragen. Een sessie geeft jou misschien een hoop duidelijkheid en je bespaard de maandelijkse kosten van een accountant.