LokalInc

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat kan een boekhouder voor je betekenen?

Share Article

Een goede boekhouder kan van onschatbare waarde zijn voor ondernemers. Maar wat houdt het werk van een boekhouder eigenlijk precies in? En hoeveel kost het om hun diensten in te huren? In deze blog gaan we dieper in op de werkzaamheden van een boekhouder en bespreken we de kosten die ermee gepaard gaan.

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële administratie van een bedrijf. Ze zorgen ervoor dat alle inkomsten, uitgaven, en andere financiële transacties op een nauwkeurige en gestructureerde manier worden geregistreerd. Hierdoor hebben ondernemers altijd een helder inzicht in de financiële situatie van hun bedrijf.

De werkzaamheden van een boekhouder kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de specifieke behoeften. Over het algemeen omvatten de taken van een boekhouder:

  • Facturatie en debiteurenbeheer: een boekhouder zorgt voor het opstellen en versturen van facturen naar klanten. Ze houden ook de betalingen in de gaten en nemen indien nodig contact op met klanten om openstaande rekeningen te innen.
  • Crediteurenbeheer: het beheren van crediteuren is een essentieel onderdeel van het werk van een boekhouder. Ze verwerken inkomende facturen, controleren of de geleverde goederen of diensten correct zijn en betalen de rekeningen op tijd.
  • Bankafschriften en kasboek: een boekhouder houdt de bankafschriften bij en zorgt voor een correcte boeking van alle banktransacties. Ook het bijhouden van het kasboek behoort tot hun taken, waarbij alle contante inkomsten en uitgaven worden geregistreerd.
  • Belastingaangifte: boekhouders zijn bekend met belastingwetten en voeren de nodige berekeningen uit om belastingaangiften in te dienen. Ze zorgen ervoor dat de aangiften op tijd en accuraat worden ingediend, zodat ondernemers voldoen aan hun fiscale verplichtingen.
  • Rapportage en financiële analyses: een boekhouder genereert financiële rapporten en analyseert de gegevens om inzicht te verschaffen in de financiële gezondheid van het bedrijf. Ze kunnen ook advies geven op basis van deze analyses om bedrijfsprestaties te verbeteren en kosten te verlagen.

Wat kost een boekhouder?

De kosten van een boekhouder kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de ervaring van de boekhouder, de complexiteit van het werk en de omvang van het bedrijf. 

Deze tariefstructuren zijn:

  • Uurtarief: veel boekhouders hanteren een uurtarief, waarbij ze een vast bedrag per uur in rekening brengen voor hun diensten. Het uurtarief kan variëren, afhankelijk van de boekhouder en de regio waarin je je bevindt. Over het algemeen ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de €40,- en €100,- per uur.
  • Vast maandelijks tarief: sommige boekhouders bieden een vast maandelijks tarief aan voor hun diensten. Dit kan handig zijn voor ondernemers die de kosten willen spreiden en een voorspelbaar bedrag willen betalen voor de boekhouding. Het vaste maandelijkse tarief is afhankelijk van de omvang en complexiteit van het werk dat de boekhouder moet verrichten.
  • Combinatie van uurtarief en vaste kosten: sommige boekhouders hanteren een combinatie van een uurtarief en vaste kosten. Ze brengen bijvoorbeeld een vast bedrag per maand in rekening voor standaard boekhoudkundige taken, zoals het bijhouden van de financiële administratie, en rekenen een uurtarief voor extra werkzaamheden of advies.

You might also like

Tips en Tricks

De voordelen van raamfolie op je ramen

Raamfolie Raamfolie, je hebt het vast wel eens ergens gezien. Je ziet het bij mensen thuis op de ramen, bij kantoorpanden, in wachtruimtes, praktijken en

#Mindey

@mindey